Laura Widenius on vuoden 2023 perheterapeutti

”Lasta ja nuorta ei voi hoitaa ilman perhettä” sanoo Laura Widenius, vuoden perheterapeutti 2023

Laura Widenius: Mentalisaatio perheterapiassa 29.4. klo 13.00 – 16.00 ja jatko 3.6. klo 13.00 – 16.00. Ilmainen etäkoulutus yhdistyksen jäsenille. Ilmoittautumiset sihteeri@perheterapiayhdistys.fi.

Suomen perhe- ja paripsykoterapiayhdistys on valinnut vuoden 2023 perheterapeutiksi lastenpsykiatrian erikoislääkäri Laura Wideniuksen Helsingistä. Hän on lääketieteen lisensiaatti, erityistason perheterapeutti ja dialoginen työnohjaaja sekä MBT-F practitioner (pätevyys mentalisaatioon perustuvassa perheterapiassa). Laura Widenius on yksi ensimmäisistä Lontoon Anna Freud Centerissä mentalisaatioon pätevöityneistä perheterapeuteista. Lisäksi hänellä on täydennyskoulutusta mm. tanssi- ja liiketerapiasta ja aikuisten mentalisaatioterapiasta. Hänellä on vahvaa erityisosaamista neuropsykiatrian alalta.

Laura Widenius työskenteli pitkään perhenäkökulmaisesti HUS lastenpsykiatriassa ja valmistui perheterapeutiksi vuotta ennen kuin erikoislääkäriksi. Hänelle on aina ollut itsestään selvää että perheiden kuuluu olla hoidon keskiössä. Widenius on perhehoitojen ja perheterapeuttisen työotteen kehittäjä niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla. Pisin työkokemus erikoissairaanhoidossa on lapsen ja nuoren elinympäristöön jalkautuvasta työstä. Ekonomista ja ekologista on se, että lapset ja perheet saavat apua kotona ja koulussa tai sijaishuoltopaikassaan – siellä missä muukin elämä tapahtuu.

Laura Widenius on perustanut kollegoidensa kanssa Helsinkiin Aatos klinikan, jonka perheterapiaklinikkaa hän johtaa. Tällä hetkellä siellä työskentelee 17 perheterapeuttia. Klinikalla on mahdollista olla hoidossa tarpeen mukaan – pitkäänkin, ja tämä lisää hoidettavien psyykkistä turvallisuutta ja luo toipumisen mahdollisuuksia. Widenius työskentelee klinikalla psykiatriana, perheterapeuttina, työnohjaajana, konsulttina ja kouluttajana. Hän haluaa saada hoidon näkökulmasta paremmin kuuluviin esim. neuroerityisten perheenjäsenten ja sateenkaariperheiden ääntä ja erityisosaamisen tarpeita. Kunnioituksena tästä myös yhteiskunnallisesti merkittävästä toiminnasta sekä Lauran monipuolisesta perheterapeuttisesta työotteesta hänet on nimitetty vuoden 2023 perheterapeutiksi.

Lasten ja nuorten sekä perheiden hoidot tulisi rakentaa tarpeiden pohjalta, eikä niinkään rajata niitä kertamääriin perustuviksi. Lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöiden hoidoissa perheterapiaa voisi hyödyntää nykyistä paljon enemmän.

Widenius on huolissaan lasten ja nuorten mielenterveydestä ja hoitoon liittyvistä, entisestään kasvaneista haasteista: ”Puhutaan resurssipulasta ja unohdetaan perheterapia, jota hyödynnetään tällä hetkellä varsin vähän.” Se on tutkitusti tehokasta ja vaikuttavaa vuorovaikutussuhteiden hoitoa. Mikä hienointa, siinä saa useampi ihminen avun samanaikaisesti, eli se säästää myös resursseja. Monilla paikkakunnilla perheterapeuttien hoitoon voisi päästä jonottamatta. Perheterapia voi olla lyhyt- tai pitkäkestoista ja sitä voidaan räätälöidä monin tavoin perheen tarpeiden mukaan. Sitä voidaan yhdistää myös muihin hoitomuotoihin.

Suomen perhe- ja pariterapiayhdistys Terhi Kotilainen terhi@ terapia-tyonohjaus.fi p. 044 2774778
Haastattelupyynnöt Laura Widenius p. 050 5535414 laura@aatosklinikka.fi

Katso Ylen aamun haastattelu: Vuoden perheterapeutti Laura Widenius

Katso tallenne 27.2.24 Perheet mukaan lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin