Vuoden 2018 perheterapeutti on Pekka Larkela

Pekka on koulutukseltaan sairaanhoitaja, diakoni sekä vaativan erityistason perheterapeutti ja työnohjaaja. Hän on toiminut perheterapeuttina lähes 15 vuotta.

Pekka tunnetaan uraauurtavasta työstään perheterapeuttina erityisesti uusperheiden parissa. Hän on ollut kehittämässä uusperheille tarjottavaa tukea, psykoterapiaa sekä vertaistukeen perustuvaa ryhmätoimintaa. Lisäksi hän on ollut kehittämässä perheitä kohtaaville ammattilaisille uusperheneuvojakoulutusta uusperhedynamiikkaan liittyen. Hän on toiminut myös monien työryhmien työnohjaajana, kouluttajana sekä yhteistyökumppanina perheiden kanssa työskentelevien verkostoissa. Pekka on ollut edesauttamassa monimuotoista uusperhetutkimusta Suomessa.

Pekka Larkela toimi Suomen Uusperheiden Liitto ry:n toiminnanjohtajana vuodesta 1996 aina vuoteen 2016m, jolloin hän jäi eläkkeelle. Järjestötoiminnan lisäksi hän on koko ajan toiminut käytännön asiakastyössä kehittäen ja tutkien psykoterapeuttisia menetelmiä. Eläkkeellä ollessaan hän pitää yhä psykoterapiavastaanottoa Turussa ja nauttii rakkaalle harrastukselle, kuvanveistämiselle, lisääntyneestä ajasta.

Työssä Pekan motto on “olla suhteessa – tulla todeksi”, jolla hän tarkoittaa suhteiden näkyväksi tekemistä vastaanotolla, jossa niitä voidaan tutkia toiminnallisesti tarkastellen niin historiaa, nykyhetkeä kuin tulevaisuuttakin. Välineet eivät ole itseisarvo, mutta hyvä keino tehdä näkyväksi kunkin perheenjäsenen vuorovaikutusmaailmaa. Perheterapeuttina Pekalla on tapana keskittyä perheiden omien voimavarojen tunnistamiseen ja perhesysteemien tutkimiseen. Koko perheen kuuleminen, kotikäynnit ja erityisesti lapsen vapauttaminen oireiluista on tärkeää. Pekan kyvystä aitoon ja voimavaroja lisäävään vuorovaikutukseen on saanut nauttia asiakkaiden lisäksi myös moni kollega.